Barion Pixel

a-teljes-jogalegzes1. lépés: lehunyt szemmel, kényelmes testhelyzetben (lehet ülve is, irodában is!) 2-3 mély lélegzet után, mélyíteni a belégzést, hosszan lassan kifújni a levegőt. Tudatosítani a légzést.

 

2. lépés: térj át a mély hasi légzésre. Tudatosítsd a hasfal emelkedését, süllyedését. Figyelem a légzésen! (5 be- és kilégzés)

Hatások: segíti a véráramlást a hasi szervekben, átmasszírozza a hasi szerveket, serkenti az emésztést. Csökkenti a magas vérnyomás tüneteit, tehermentesíti a szívet. Segíti a székrekedés megszüntetését.

 

3. lépés: térj át a mellkasi légzésre. Tudatosítsd a mellkas emelkedését, süllyedését. Törekedj a mellkas nyitására! Figyelem a légzésen! (5 be- és kilégzés)

Hatások: javítja a gyomor, a máj, a lép, a hasnyálmirigy és a vesék működését. Segíti a szív munkáját, mivel a belégzéskor igen nagy mennyiségű vér áramlik a tüdőbe, a kilégzéskor pedig oxigénban dús vér a szív felé. Növeli a mellkas térfogatát, a tüdő vitalitását, edzi a légző izmokat.

 

4. lépés: térj át a tüdőcsúcsi légzésre. (tüdő felső szakasza) Tudatosítani a vállak emelkedését, süllyedését a fülek irányába. A mellkasban is egyfajta felfelé mozgás jön létre. Figyelem a légzésen! (5 be- és kilégzés)

Hatások: átszellőztetjük a tüdő legfelső, kulcscsonti szakaszát, eddzük a tüdőkaput.

 

5. lépés: Az előző 3 légző gyakorlatot összekötve gyakorold a teljes jóga légzést. Belégzés/kilégzés sorrendje: has-mellkas-tüdőcsúcs. Végig nyugodt, mély, egyenletes a légzés.

Hatások: átszellőzteti a gyakorlat az egész tüdőt, és ezáltal az egész testet. Növeli a vitálkapacitást és a tüdő hatékony működését. Nagymértékben segíti a szív munkáját. Szabályozza a vegetatív idegrendszer működését, szabályozza a szívritmust. A hasi szervek átmasszírozása révén javítja az emésztést és a kiválasztást, a szervek ált. állapota javul.

Napi rendszeres gyakorlásával csökkenthető a magas vérnyomás.