Barion Pixel

Indiában a Surya Namaskaranak nagyon sok változata ismert, a legelterjedtebb és leggyakrabban gyakorolt gyakorlat az, amelyet a híres bölcs és jógi, Swami Sivananda is Rishikeshben (a Himalájában) található ashramjában is oktatott. Ezt a változatot gyakorolják a Vishvayatan Yoga-Ashramban is, amelyet az elismert Dhirendra Brahmachari vezet.

Ezt a könnyen és sikeresen elsajátítható gyakorlatsort, szinte világszerte gyakorolják jó hatásai miatt, amelyek lényünk globális dinamizálásában, valamint a YANG (+, HA) jelleg ébredésében nyilvánulnak meg.

A Surya Namaskara:

A szanszkrit nyelvben a Surya szó Napot (mint égitest) jelent. A Namaskara szó jelentése pedig: szeretetteljes köszöntés, üdvözlés. A Surya Namaskara egy olyan jótékony hatású gyakorlatsor, amely a gyakorlót felkészíti az aszánák (testtartások) gyakorlására és azok hatását sajátos módon kiegészíti. Felfrissíti az egész test izomzatát és felgyorsítja a légzést, ill. szívverést (ezáltal növelve az oxigénellátást) anélkül, hogy fáradságot vagy légszomjat idézne elő. A Surya Namaskara egy olyan 7 testhelyzetből álló gyakorlat, amely egy 12 részből álló ciklust alkot (egyesek ismétlődnek). Fontos megjegyeznünk, hogy a Surya Namaskara nem egy pogány ima vagy hindu rituálé, ahogyan azt egyesek gondolják! Első látásra a gyakorlat nehéznek tűnhet, de ha figyelmesen megnézzük, rájövünk, hogy valójában egyszerű. A mielőbbi elsajátítás céljából ajánlott először külön-külön megtanulni a testtartásokat.

A Surya Namaskara jótékony hatásai:

Számos jógi, Indiában és az egész világon hűséges gyakorlója ennek a viszonylag egyszerű, de hatásos gyakorlatnak. A gyakorlat jótékony hatásai nem maradnak el, ha rendszeresen gyakoroljuk azt.
A következőkben ismertetjük ezeket a hatásokat:

A Surya Namaskara mindenki által gyakorolható, egyedül vagy csoportosan, évszaktól és időtől függetlenül, a szabadban vagy a szobában (a gyakorlat hatásai azonban hamarabb és fokozottabban jelentkeznek, ha a természetben és napkeltekor gyakoroljuk). Napi 3-10 perces gyakorlás is jelentős eredményeket hozhat az egész test szintjén, mivel hatásai nem korlátozódnak egy bizonyos testrészre. A gyakorlat nem igényel semmiféle “felszerelést” és nem von költségeket maga után. Csak 2 m2 szabad területre van szükségünk a gyakorláshoz.
A Surya Namaskara megkönnyíti az emésztést az emésztő szervek rendszeres nyújtásával, ill. összenyomásával. Energetizálja és serkenti a belső szerveink működését, megszünteti az emésztési zavarokat, székrekedést. Megerősíti a has izomzatát, az elmozdult szerveket (ha léteznek ilyenek) újra helyükre mozdítja. A belső szervek szintjén jelentkező vérpangást gyorsan megszünteti.
A Surya Namaskara egy harmonikus légzéssel egybekötött gyakorlatsor. “Kiszellőzteti” a tüdőt, oxigén dússá teszi a vért a CO2 eltávolításával. A helyes végrehajtás növeli a szívverések számát, ezáltal a vérellátás az egész testben fokozódik. Ez elsődleges feltétele az egészségnek. Normalizálja a vérnyomást és a végtagok vérellátását is fokozza. Felfrissíti az idegrendszert a gerincoszlop rendszeres nyújtása által. Helyreállítja a szimpatikus (1) valamint a paraszimpatikus (2) idegrendszer (lásd a végén) működését. Alvásunk mély és pihentető lesz, és memóriánkat is serkenti. Eltávolítja a belső feszültségeket és segít megnyugtatni az idegrendszert. Általában a feszült sejtek később regenerálódnak, de a Surya Namaskara rendszeres gyakorlása által az agy normális működése hamar visszaáll. A pajzsmirigy valamint más nyaki mirigyek működését normalizálja, a nyaktájék összenyomása és nyújtása által.

Nagyban hozzájárul a bőr szépségének fokozásához, ami mint tudjuk egészségünk tükre, ugyanis a bőr bő vérellátása fokozza az azon keresztül távozó toxikus anyagok távozását. Ez akkor következik be, ha a gyakorlatot legalább addig végezzük, amíg enyhe izzadás lép fel. A Surya Namaskara-t gyakorló bőre sajátos fényt nyer és a bő vérellátás következtében bőre fiatalos, rugalmas marad. A rendszeres gyakorlás által az egész test (nyaktájék, vállak, karok, izületek, ujjak, a hát, a csípő, a hasizom, combok, vádlik) folyamatosan erősödik anélkül, hogy elvesztené rugalmasságát.
A rendszeres gyakorlás révén a Surya Namaskara helyes testtartást eredményez, ami lehetővé teszi a mellkas és a mellek helyes fejlődését. Így a mellek feszessé és rugalmassá vállnak.
A méh és petefészek működésére is jótékonyan hat. Megszünteti a menstruációs ciklus rendszertelenségét, valamint a vele járó fájdalmakat. Azok a terhes nők, akik a gyakorolják könnyebben és szinte fájdalom nélkül szülnek. Megszünteti a haj hullását és lelassítja az őszülés folyamatát. Kijavítja a magas sarkú cipők, szűk ruhák és cipők, szoros övek okozta hibákat. Megoldja a súlyfelesleg problémáját, ugyanis elégeti a has, csípő és nyaktájék felesleges zsírpárnáit. Megszünteti a tokát. Csökkenti az Ádámcsutka abnormális kiemelkedését a nyak előrenyomásával és a pajzsmirigy tájékának nyomásával. Megszünteti a kellemetlen testszagokat a bőr, a tüdő, a belek és a vesék működésének serkentésével, amelyek mint tudjuk a test tisztító szervei. A betegségekkel szembeni ellenálló képességünket növeli az immunrendszer és a fizikai test egyidejű erősítésével. Harmonikusan formázza testünket és megszünteti a kövérséget. Határozottságot valamint finomságot kölcsönöz mozgásunknak. Nagyon jó felkészítő gyakorlat a tornászok vagy más sportolók számára. A Surya Namaskara a leghatékonyabb gyakorlat a belső harmónia és fiatalságérzés eléréséhez, ezáltal egy pozitív hozzáállást valósít meg még az élet nehéz helyzeteiben is.
A Surya Namaskara tehát utat nyit a gyakorlónak a tökéletes egészség, erő, harmónia, sikeresség és hosszú élet felé, amelyek mint tudjuk a MAKROKOZMOSZBA harmonikusan beilleszkedett egyén jellemzői. A Surya Namaskara napi gyakorlása által az életünk egy örömforrássá válik, ahogyan azt azon jógik vallomásai is mutatják, akik naponta, több éve gyakorolják.

A Surya Namaskara végrehajtása:

A gyakorlat napi rendszeres gyakorlása által akár, 6 hónap alatt jelentős eredményeket érhetünk el a fizikai test szintjén is. Hogy meggyőződjünk róla, akár le is mérhetjük testünk egyes méreteit (bicepsz, nyak, mellbőség) vagy akár fürdőruhás képet is készíthetünk az összehasonlítás céljából.
Először gyakorolhatjuk a testtartásokat külön-külön, amíg elsajátítjuk azokat. Fölösleges mindjárt az elején a tökéletes végrehajtásra törekedni, a gyakorlat ugyanis folyamatosan vonzani fog bennünket mivel végrehajtása egyre jobb és eredményesebb lesz.

A végrehajtási sebesség:

A YOGA írások többsége nem vagy csak homályosan tesz említést a gyakorlat végrehajtási sebességét illetően. Ezért egyik leggyakrabban előforduló hiba, hogy egyesek túl gyorsan mások túl lassan hajtják végre. Amikor a gyakorlatot elsajátítottuk, egy ciklus végrehajtása kb. 45 másodperc lesz. Először célunk 15 gyakorlat végrehajtása 12 perc alatt. Hat hónap rendszeres gyakorlással elérhetjük, hogy 40 ciklust (gyakorlatot) hajtsunk végre 25 perc alatt. Ezt fölösleges túllépni.

Ellenjavallatok:

Nem ajánlott a nőknek a menstruációs ciklus alatt (legalábbis az első 2 napon) végezni a gyakorlatot. Ez egyéntől függ. Nem ajánlott továbbá a terhes nőknek az 5. hónaptól a Surya Namaskara gyakorlása. Szülés után csak fokozatosan térjenek vissza a Surya Namaskara gyakorlására miután szervezetük működése helyreállt. Különböző sérvek esetén nem javallott a Surya Namaskara gyakorlása.

Belső hozzáállás a gyakorlat végrehajtása alatt:

A folyamatos összpontosítás és az értelem aktív részvétele nagyon fontos a helyes végrehajtás során. A gyakorlat során ne engedjük elkalandozni a gondolatainkat, ezáltal fokozzuk koncentrálóképességünket. A gyakorlatok végzése során a végrehajtás sebessége ne változzon! Az első pár gyakorlatot végezzük lassabban főleg reggel, mivel akkor az izmok még merevek. A gyakorlat során ajánlott arccal a NAP, vagy kelet felé állni. Fontos, hogy tudatosítsuk minél jobban a NAP gigantikus erőterét. A gyakorlat alatt meditálhatunk a NAP-ra mint a földi élet “táplálójára”. Az ember minden energiája (közvetett módon) a NAP-tól származik ugyanis a test minden tápláléka és energiája a NAP fényéből ered. Tudatosíthatjuk, hogy testünk minden atomja, egykor egy hasonló vagy épp a NAP része volt. Minél többet gyakoroljuk a Surya Namaskara-t annál inkább tudatosak leszünk mély spirituális aspektusairól. Egy ilyen belső hozzáállás révén óriási YANG (+, HA) típusú energiát halmozhatunk fel lényünkben.

A légzés:

A légzés összehangolása a fizikai mozgással a gyakorlat során alapvető feltétele a helyes végrehajtásnak. Először nehéznek tűnhet, de nem más, mint egy természetes légzési ritmus, amelyet a gyakorlatok alatt alkalmazunk. Ha jól megfigyeljük, rájövünk, hogy nehezünkre válna másképp lélegezni, ugyanis a nem helyes légzéssel pár gyakorlat végrehajtása után légszomjunk támad. A helyes légzést alkalmazva akár több gyakorlat után sem lép fel légszomj és nem is fáradunk el. Ha a testtartásokat elsajátítottuk, rátérhetünk a légzés és a mozgás összehangolására. Ez lényegesen megkönnyíti a gyakorlat végrehajtását.

Hasznos tanács:

Az első napokban, míg még nem sajátítottuk el a testtartásokat, a légzésre ne figyeljünk.

Mikor érdemes elkezdeni a Surya Namaskara gyakorlását:

A Surya Namaskara gyakorlásában a kornak nincs semmilyen jelentősége. Indiában gyakran előfordul, hogy 60-70 évesek, köztük akár 10 gyerekes anyák pár hónapos folyamatos és rendszeres gyakorlás után szinte hihetetlen változásokon mennek át. Néhány példa Swami Sivananda ashramjából, Rishikeshből (India, Himalája):

  • a kövérség eltűnése az egész testről
  • könnyű és normális emésztés
  • a haj hullásának lelassulása
  • körmök természetes színének visszanyerése
  • a bőr természetes színt és fényt nyer
  • az egykor kellemetlen testszagok lassan szagtalanná válnak

Ezen kívül említünk néhány betegséget, pl.: emésztési zavarok, székrekedés, feszültség, menstruációs zavarok, amelyeket rendszeres gyakorlás során hamar és hatékonyan legyőzhetünk. A Surya Namaskara segít legyőzni és megszüntetni  a letargikus állapotot, pesszimizmust, lustaságot és kedvtelenséget, a YANG(+, HA) típusú energiák felhalmozásával a testünk és egész lényünk szintjén. A Surya Namaskara segítségével a Brahmachari állapotot és az absztinenciát hamar elérhetjük, és könnyen fenntarthatjuk.
Dhirendra Brahmachari indiai jógi szerint a rendszeres gyakorlás következtében a szervezetünk jelentős mennyiségű YANG (+, HA) típusú PRANA energiát tud felhalmozni, ezáltal fizikai testünk ragyogni kezd akár a NAP.

Ez a gyakorlat – akárcsak a NAP – 12 részből áll. Egyes JÓGA írások azt mutatják, hogy a Surya Namaskara 16 gyakorlatból áll, amelyekből 12 könnyen végezhető. A 16 gyakorlatból álló Surya Namaskara-t nagyon nehéz végrehajtani, ezért a 12 gyakorlatból álló változatot gyakorolják. Ugyanazon írások szerint a NAP 16 része csak a PRALAYA (az univerzum végleges visszahúzódása, vagy a teremtés megszűnése) előtt van jelen.

1.
kilégzés
surya-1

2.
belégzés
surya-2

3. 
kilégzés
surya-3

4.
belégzés
surya-4

5.
kilégzés és Deszka póz!
belégzés
surya-5

6.
kilégzés
surya-6

7.
belégzés
surya-7

8.
kilégzés
surya-8

9.
belégzés
surya-9

10.
kilégzés
surya-10

11.
belégzés
surya-11

12.
kilégzés
surya-12

Szómagyarázat:

-1- szimpatikus idegrendszer: a vegetatív(3) idegrendszernek belső szervekre, serkentő-szabályozóhatást kifejtő része
-2- paraszimpatikus idegrendszer: a vegetatív idegrendszernek gátló hatást kifejtő, a szervezet pihenését, táplálását szolgáló része
-3- vegetatív idegrendszer: az önfenntartó életműködések szabályozója. A szervezet belső egyensúlyának fenntartásáért felelős idegtevékenységek szervezését végző része az idegrendszernek. A vegetatív idegrendszer szabályozza a táplálkozást, légzést, anyagszállítást és az anyagkiválasztást.
 
Jahn Krisztina

Hatha-jóga oktató