Barion Pixel

Fókuszban a gerinc – Gerincterápia jógával

Fókuszban a gerinc! Gerincterápia jógával

 

fokuszban-a-gerinc

 

Az 1920-as évekig szinte ismeretlen volt a gerincsérv az orvostudomány előtt, hiszen alig volt sérves ember...

Mi a különbség az egészséges gerincű "régi idők gyermekei" és a "mai fiatalok" között?

Régen gyalog vagy lovon jártunk, hatalmas páncélokat cipeltünk, földet műveltünk, fizikai munkát végeztünk, egyenetlen talajon jártunk. A gerincünk többé- kevésbé pont ezeknek a változatos és természetes terheléseknek az elviselésére hivatott.

Ma azonban az időnk nagy részét ülve töltjük. 

Ülünk az irodában, az autóban, a buszon, a tévé előtt … Egy átlagember ma több, mint tizenegy órát tölt ülve - egy alig mozgó statikus helyzetben. Ha pedig nem ülünk, akkor magunk előtt, többnyire előre hajolva teszünk valamit. ( pl. mosogatás, porszívózás, mobil telefon, tablet előtt görnyedve, stb…)

A gerincközpontú jóga gyakorlás célja a fizikai test, elsősorban a gerinc egészségének helyreállítása a testtartás javításával: a helyes tartás nem csupán a mozgásszervi problémák gyógyításának alapfeltétele, de a megfelelő légzés elsajátításának is. A helyes légzés kiemelt szerepet kap a jógában, mivel azonnali, közvetlen hatással van úgy a hormonrendszerre és az emésztésre, mint az energiatestre. A harmadik fő terület a relaxációra való képesség javítása.

A gerincközpontú jóga gyakorlás élettani hatásai:

  • erősíti, lazítja és nyújtja a hát, a gerincet tartó izomzatot
  • javítja a tartást, növeli a gerinc rugalmasságát
  • oldja a stresszt, a feszültséget a testben
  • javítja az emésztést
  • növeli a fizikai és pszichikai teherbírást
  • javítja az általános közérzetet

A modern ember figyelme a fizikai síkra irányul, ezért a jóga is itt kezdi a gyakorlást. Első lépésként a felgyorsult világból érkező ember figyelmét saját testére irányítja. Az elmélyült önvizsgálat számos jótékony hatással bír: lassul a légzés, az idegrendszer megnyugszik, a vérnyomás csökken, oldódnak a feszültségek és elindul a testtudat eddig nem tapasztalt intenzitású fejlődése.

 

A foglalkozásokra bejelentkezés szükséges. Kezdők is folyamatosan csatlakozhatnak.

A foglalkozások nehézségi fokát a jelen lévők gyakorlási szintjéhez igazítom.

A gyakorlatokat/ászanákat végig instruálom, így könnyebb odafigyelni a helyes kivitelezésre.

 

Gerinc központú jógaórákat vezetek, úgyhogy minden foglalkozáson hangsúlyt kapnak a gerincet mobilizáló, a mélyhátizmokat és a CORE (törzsstabilizáló) izmokat erősítő gyakorlatok. Nyújtjuk, erősítjük az izmokat, tehermentesítjük az ízületeket a gyakorlás során.

 

Már heti egyszeri jógagyakorlással is szép eredményeket lehet elérni. A lényeg a fokozatosság, a tudatosság és a rendszeresség.

A jógázást bárki, bármely életkorban elkezdheti és folytathatja. Ha valóban figyelsz a tested jelzéseire és tiszteled a test határait a gyakorlás során, hamarosan érezni fogod magadon a pozitív változásokat. Persze ehhez időre van szüksége a testnek és a tudatnak is. Minél rendszeresebb a gyakorlás, annál hamarabb indul a változás. Ez csak rajtad múlik.

A gyakorlatok/ászanák hatásai nem csak fizikai síkon, hanem lelki és szellemi síkon is érezhetőek, a változások mindhárom síkon elindulnak benned. Egyénenként változó, ki melyiket érzi hamarabb.

 

Jahn Krisztina