Barion Pixel

Jógával készülni a szülésre – Kismama jóga

Jógával készülni a szülésre – Kismama jóga

 

jogaval-keszulni-a-aszulesre-1

A jóga tudatosabbá teszi a kismamákat

A jóga egész emberre (test - lélek - szellem) kiterjedő szemlélete kiegészül a természeti népektől átvett, szülést segítő technikákkal. Ebben rejlik a lényege, ezért komplexebb az eddig ismert kismamatornáknál. A rendszert két angol orvos fejlesztette ki, akiknek hazájukban már több mint 30 éves gyakorlatuk és ragyogó eredményeik vannak. Magyarországon is elégedettek az édesanyák, sőt az orvosaik és a védőnők is, mert úgy tapasztalják, hogy a jógás kismamák sokkal tudatosabban viselik várandósságukat és a szülést. A mamák tudatában vannak a születés folyamatainak, nem ijednek meg sem a fájdalomtól, sem a kórházi légkörtől. Testük jelzéseit, változásait figyelemmel kísérve képesek erejüket a gyermek könnyebb világrahozatalára összpontosítani.

Testi-lelki felkészülés a szülésre

A Kismama jóga, a Hatha-jóga alapjaira épül fel. A Kismama jóga azonban egy könnyített program, mely semmilyen előképzettséget nem igényel. A jóga pozíciókat (ászanák) csupán rövid időre vesszük fel, így ez nem terheli meg túlzott mértékben a kismamák szervezetét. A másfél órás foglalkozások gátizom-erősítő gyakorlatokat is tartalmaznak, amelyek a szülés közbeni megterhelésekre, a tágulás könnyebbé tételére készítik fel az érintett izomcsoportokat. Ennek eredményeképpen az édesanyák körében jelentősen csökkent a gátmetszések szükségességének száma a szülések során. A fizikai erőnlét karbantartása mellett a jóga lelkileg is fitt anyukákat eredményez, akik teljes mértékben képesek gyermekük felé fordulni, figyelni rá. Nyugodtabbak, jobban tudják erejüket összpontosítani és a várandósság hónapjait teljességben megélni. Speciális hangképzési gyakorlatokkal is foglalkozunk, amellyel eredményesen lehet segíteni a szülési kontrakciók levezetését. Sokan ugyanis nagyon nehezen képesek kiereszteni a hangjukat, gátlásosak, görcsösek, amin a hangképzési gyakorlatok sokat oldanak. A foglalkozást relaxáció zárja, aminek a lényege, hogy segítsen a mentális megerősödésben, oldja a kismamák szüléssel kapcsolatos szorongásait, félelmeit és a testi- és egyéb lelki feszültségeket. A kismamák ilyenkor a gyermekükre és önnön belső énjükre tanulnak meg figyeli, bensőséges kapcsolatot teremtve, ellazulva.

Nemcsak speciális kismamatorna

A jóga nem csupán látványos tornagyakorlatok összessége, hanem életfilozófia, életszemlélet, életmód, melynek elsajátítása tudatosságot ad az ember számára. Így a Kismama jóga a hagyományos terhes tornánál összetettebb. Nem a tornáztatás az elsődleges cél, hanem a mélyebb, magunkba irányított figyelem, melynek segítségével kiéleződik a kismamák testtudatossága, s könnyebben észreveszik a testükben zajló folyamatokat, jelzéseket. Azoknál a nőknél, akik kismama jógára járnak, kevésbé alakul ki szülés utáni depresszió. Megfigyelhető, hogy sokkal nyugodtabbak és harmonikusabbak azok a babák, akik már a "mama hasában" is jógáztak.

A kismama jóga gyakorlatai

Egyrészt nyújtó, lazító és hajlékonyságnövelő hatású testgyakorlatokat végzünk. Szükség van erőnléti gyakorlatokra is, hiszen fontos, hogy a kismama fitt maradjon. A gyakorlás során elsősorban a csípőtájéki izmok lazítására és a medencealapi izmok (hüvely, végbél, gát) kondicionálására koncentrálunk. Ezen kívül léteznek még különféle légző gyakorlatok, melyek leginkább az idegrendszer harmonizálását szolgálják. Fontos az egyensúlyérzék fejlesztése, hiszen terhesség alatt a test súlypontja a megszokottól eltér, ezért a kismama tartása megváltozik, s bizonyos esetekben túlterheli a testét.

Mikortól látogatható a kismama jóga foglalkozás?

A várandósság 14. hetétől az utolsó napjáig lehet járni. Fontos a rendszeresség, ami azt jelenti, hogy legalább hetente egyszer oktatóval kell jógázni, és emellett otthon gyakorolni. Soha nem késő elkezdeni, az utolsó héten is lehet tanulni, csak akkor már kevesebb idő van a gyakorlásra. A lényeg, hogy minél többet kell gyakorolni, mert akkor a test emlékezni fog és éles helyzetben reflexszerűen alkalmazza a módszer éppen szükséges-, soron következő elemeit. Kevés gyakorlás esetén kisebb a valószínűsége annak, hogy a szülő nő - a szülés közben - megfelelően elő tudja hívni emlékeiből a tanultakat.
Érdemes tudni, hogy bárki - akinek az orvos terhes tornát javasol - jöhet kismama jógára is. Veszélyeztetett terhesség esetén viszont csak külön orvosi engedéllyel szabad jógázni.

Mit hozzál magaddal a kismamajóga foglalkozásra?

A jógaterem minden eszközzel felszerelt, csak kényelmes, sportos ruházatra van szükséged a gyakorláshoz és egy nagyobb méretű strandtörölközőre, vagy könnyű plédre, amit a jógaszőnyegre terítesz.

Van öltöző, ahol igény szerint át tudsz öltözni.

Még soha nem jógáztam. Kezdőként is jöhetek kismamajóga órára?

Kezdők is folyamatosan csatlakozhatnak a Kismamajóga órára.

A foglalkozások nehézségi fokát a jelen lévők gyakorlási szintjéhez igazítom, így a kezdő és haladó jógázók számára is végezhetők a gyakorlatok. Fontos, hogy tartsd tiszteletben a saját testi határaidat. Figyeld a baba jelzéseit is a gyakorlatok végzése során. Mindig fájdalomküszöbön belül dolgozunk.

A lényeg a fokozatosság, a tudatosság és a rendszeresség.

A gyakorlatokat/ászanákat végig instruálom, így könnyebb odafigyelni a helyes kivitelezésre.

 Szülőpozíciós foglalkozás pároknak

jogaval-keszulni-a-aszulesre-2

34-36. hetes magzati kortól lehetőség van szülőpozíciós foglalkozáson való részvételre is. Papás szülés esetén nagyon hasznos, ha az apa is részt vesz az órákon, és együtt gyakorolnak. Fontos, hogy mindketten tudják, mit kell majd csinálni szülésnél és hogyan tud a papa segíteni a kismamának a vajúdás alatt. Szeretnénk felkészíteni a kismamákat és a leendő apukákat egy közösen megélt szülésélményre. Beszélünk a szülés elindulásának biztos jeleiről, végigvesszük a szülés szakaszait. Gyakorolunk többféle hasznos praktikát a fájdalom enyhítésére (Pl. az "Aranyfonalas" légző technika), továbbá átvesszük a különböző javasolt vajúdó pozíciókat.

KoroKan Kismama masszázs

Javítja a relaxációt és mély légzést biztosít, ezáltal csökkenti a stresszt és az idegességet. Javítja a kedélyállapotot és jobb alvást biztosít. Megszabadíthat az izomgörcsöktől, a kötőszöveti fájdalomtól, főleg a hát deréktáji szakaszán, a szeméremízületnél, a csípőben és az alsó végtagokban. Csökkenti a feszülést a terhelésnek kitett ízületekben. Enyhíti a fejfájást, a homloküregi nyomást. Javítja a vérkeringést, segítve az anya és a baba oxigénellátását. Elősegíti a nyirokkeringést, csökkenti a kezek, lábak dagadását, megelőzi a visszértágulatot.

Ma már Európa több országában is népszerű kiegészítő terápia a terhességi hátfájás esetén, amikor a fájdalomenyhítési lehetőség pl. gyógyszeres kezelés, korlátozott.

A masszázs kényelmes pamutruhában történik, lágy és pihentető. Sok szempontból különbözik a hagyományos (várandós nőknek nem is ajánlott) masszázsoktól.

A 60 perces kezelés alatt 1200-1400 pontot érintve lazítjuk az izmokat. A masszázs alatt az egész testet átmozgatva, az energia meridiánok vonalán gyakorolunk gyengéd nyomó-gyúró-simító fogásokat.

Jahn Krisztina
(+36 30/905-5871)
Kismamajóga oktató, KoroKan Kismama masszőr